anna.omans.se

Annas anfäder och deras ättlingar

Användarverktyg

Webbverktyg


Sidmeny

Innehåll

Annas proband

Index

Gå till

Länkskafferi

GID-nummer


Internt: SB, start
version: 27s

start

Annas proband

Anna Öman-Hempels proband

  • farfar Lars med anfäder och deras ättlingar
  • farmor Ingrid med anfäder och deras ättlingar
  • morfar Henrich med anfäder och deras ättlingar
  • mormor Margit med anfäder och deras ättlingar

Släktträden som publiceras på internet innehåller bara personer som noterats som avlidna (eller är äldre än 110 år), därför kan vissa uppgifter om levande personer saknas t.ex make/maka, barn etc. Detta innebär att om en make/maka (som är avliden) har en relation till en nu levande person i släktträdet kan den personen bli utan kopplingar till släktträdet, Annas släktträd innehåller c:a 30 st sådana personer.

För att titta på släktträden använd menyn till vänster.

Detta är version 27k (2019-04-07) av släktträden

Övrigt

När jag började släktforska var det snigelpost och mikrofiche-kort från SVAR som gällde, man satt hemma (eller på biblioteket) och läste korten i en speciell mikrofiche-läsare. Sen kom miraklet, företaget Genline startade en tjänst som erbjöd digitaliserade bilder av dessa kort via internet, wov vilket fantastiskt lyft det var (och relativt sett blev det mycket snabbare och lite billigare dessutom : ) Problemet för Genline och deras kunder var att det fotograferade underlaget (mormonernas filmrullar) av kyrkböckerna var producerade på 1950-talet. Mormonerna hade runt mitten av 1900 talet ett avtal med Riksarkivet som gjorde att det fick fotografera alla kyrkböcker äldre än 70 år (medellivslängden på den tiden) om de gav en kopia av sitt resultat till Riksarkivet. Problemet för dagens släktforskare är att Riksarkivet i många fall ändrat (och fortfarande ändrar) volymernas signum dvs volymernas identitet (och ibland även innehåll, som delats, flyttats och bundits om till nya kyrkböcker). Lösningen för många släktforskare var att identifiera källan till uppgifterna i släktträdet med GID-nummer, som ju var både unikt och lättåtkomligt via internet. Dagens gratis utbud från riksarkivet verkar till viss del vara baserat på det material som mormonerna producerade i mitten på 1900 talet även om huvuddelen av de digitala kopiorna är producerade med modernare teknik (högre upplösning) och numrerade med den idag gällande signum-beteckningen.

Personligen gillar jag de digitaliserade kopior som ArkivDigital erbjuder, nyproducerade med ännu högre upplösning och i färg, trots att det kostar en liten slant. Arkiv Digital tillhandahåller även mycket användbara volymer som ännu inte finns hos SVAR, samt att AD:s läsare överträffar det SVAR erbjuder alla dagar i veckan (det enda jag ibland saknar hos AD är ett integrerat sid index).

Jag har i min släktforskning noterat Genline-identitet (GID-nummer) i de fall jag använt Genline som distributör.

/Björn

start.txt · Senast uppdaterad: 2019/04/12 12:20 av admin